Ochtendmens: sneller carrière


Ochtendmensen doen het op kantoor beter dan dan avondmensen. Vroege vogels zijn daadwerkelijk kwieker.

Dat zegt de Duitse bioloog Christoph Randler de Universiteit van Heidelberg. ‘Het blijkt dat kinderen die graag vroeg opstaan over het algemeen betere resultaten boeken op school. Daardoor gaan ze vaak naar betere universiteiten waardoor ze weer betere carrièreperspectieven hebben’, vertelt Randler in het zomernummer van het blad Harvard Business Review.

Randler deed onderzoek onder 367 studenten. Hij vroeg hen naar het moment van de dag waarop ze de meeste energie hebben. Hij keek vervolgend hoe deze studenten het deden.

Volgens Randler worden ochtendmensen gezien als energieker en harder werkend.
Volgens Randler worden ochtendmensen gezien als energieker en harder werkend.

Vooral jongeren hebben ’s avonds meer energie. Ze studeren vaker in de avonduren en hebben moeite om in de ochtend uit bed te komen. Dat is niet slim, aangezien je vooral in de ochtend meer onthoudt. Uit eerder onderzoek blijkt dat studenten die proberen te onthouden wat op een plaatje staat, daar beter in slagen als ze de afbeelding in de ochtend zien, net na een goede nachtrust.

Het lege kortetermijngeheugen werkt op dat moment als een soort spons: kom maar op met die informatie. Vier maanden later konden proefpersonen die eerst hadden geslapen en toen een plaatje zagen, het beeld nog goed terughalen. Proefkonijnen die juist ’s avonds het plaatje hadden gezien en daarna waren gaan slapen, waren de meeste details kwijt. Soms wisten ze niet eens meer wat erop stond.

Beeld: © Kaarsten | Dreamstime.com