Observatiesatelliet begint zijn werk


_89496630_screenshot2016-04-28at18.10.01

De nieuwste Europese observatiesatelliet Sentinel-1b heeft zijn eerste foto’s gemaakt.

Op de radarbeelden is een strook van 250 kilometer te zien met daarop het Noordpoolgebied, inclusief de Noorse eilandengroep Svalbard. Sentinel-1b werd maandag gelanceerd in een Soyuz-raket. De foto werd verbazingwekkend genoeg gemaakt pas twee uur nadat technici de camera aanzetten. De komende weken moet de satelliet nog in zijn definitieve baan worden gebracht, 700 kilometer boven het aardoppervlak. In september zal hij dan echt aan het werk kunnen.

Voor die tijd wordt eerst een reeks tests gedaan om te zien of de satelliet alle trillingen tijdens de lancering zonder schade heeft doorstaan. Het uitgebreide kalibreren van de radar zal nog duren tot in de zomer. Het eerste dat de ingenieurs deden toen de Sentinel zich losmaakte van de raket, was het uitvouwen van de zonnepanelen en de radar-antennes. Die zitten opgevouwen om in de raket te passen, en moeten rustig een voor een worden uitgevouwen om te zorgen dat ze niet in elkaar verstrikt raken.

Sentinel-1b zal gaan samenwerken met een tweede satelliet, de Sentinel-1a, die in 2014 werd gelanceerd. Die draait hetzelfde rondje om de aarde, maar dan 180 graden verderop. Samen kunnen de satellieten elke zes dagen de hele aarde in kaart brengen. Die data (bij elkaar zo’n vijf terabits per dag) worden gratis beschikbaar gemaakt. De Sentinel-satellieten hebben lasers aan boord waarmee ze in theorie hun beelden binnen twintig minuten naar de aarde kunnen sturen.

Het voordeel van radarbeelden boven normale foto’s is dat je ermee door de wolken kunt kijken en dag en nacht iets kunt zien. Dat is vooral handig voor gebieden zoals de Noordpool, waar het tijdens de winter maandenlang donker is. De beelden zullen ook nuttig zijn voor een goede reactie bij rampen over de hele wereld, doordat er snel een kaart gemaakt kan worden van gebieden die zijn geteisterd door bijvoorbeeld stormen en overstromingen.

Behalve de Sentinels 1a en 1b heeft de ESA, in opdracht van de EU, ook een kleurencamera (Sentinel-2a) en een land- en oceaan-verkenner (Sentinel 3a) in een baan om de aarde gebracht. In de loop van dit jaar komt daar nog een atmosferische verkenner bij, de Sentinel-5p.