Object uit de ruimte slaat in


In Rusland is aan het begin van de middag (lokale tijd) een object uit de ruimte ingeslagen. Uit Tsjeljabinsk, 1500 kilometer ten oosten van Moskou komen meldingen dat daar brokstukken zijn neergekomen. Volgens de Russen gaat het om een meteoriet, maar westerse sterrenkundigen houden ook rekening met een satelliet of brokstukken van een raket.

Het gaat hier niet om de asteroïde 2012 DA14, die vanavond vlak langs de aarde scheert, bevestigt Nasa. Dit stuk ruimtepuin komt op slechts 34.500 kilometer van de aarde voorbij zoeven; dat betekent dat het binnen de baan van enkele geostationaire satellieten komt. Maar 2012 DA14 houden sterrenkundigen al een hele tijd in de gaten. Noch de Russen, noch een ander observatorium heeft het object van vannacht waargenomen.

Volgens de Russische televisiezender RT heeft het leger het object op 20 kilometer hoogte vernietigd. Wat op aarde is neergekomen zijn brokstukken. Die zouden gebouwen hebben geraakt en een school hebben vernietigd. Russische media melden dat er 725 gewonden zijn. Volgens de laatste berichten zijn er drie inslagzones.