Obesitaks of groentesubsidie?


Mensen worden steeds dikker, zoveel is onderhand wel duidelijk. Voorlopig lijkt er geen einde te komen aan de obesitas-epidemie in de westerse wereld. Er wordt veel onderzoek gedaan om uit te vinden hoe mensen gezonder kunnen gaan eten, en het begint steeds duidelijker te worden dat het gewoon heel erg moeilijk is om niet toe te geven aan te veel, te vet en te zoet voedsel. Als oermensen waren we namelijk juist uit op zo vet en zoet mogelijk eten, en dat is eigenlijk nog steeds zo.

Aangezien mensen hun eetgedrag blijkbaar niet kunnen aanpassen, dan passen we de omgeving maar aan, dachten psychologen van de Universiteit van Maastricht. Zij deden daarom een experiment met tachtig studenten (met een gezond gewicht) die ze naar een ‘virtuele’ supermarkt stuurden. Sommige studenten gingen naar een gewone supermarkt, in andere winkels gold een belasting van 50 procent op ongezond voedsel (de zogenaamde vettaks of obesitaks) en in anderen een subsidie van 50 procent op gezond voedsel. De studenten kregen een bepaald geldbedrag mee, om boodschappen voor zichzelf voor één dag te doen. Na het winkelen werd het virtuele winkelmandje omgekeerd en geteld hoeveel calorieën er gekocht waren.

Foto: sxc.hu

Een vettaks van 50 procent had inderdaad het gewenste effect – studenten kochten minder calorieën. Maar groenten en fruit goedkoper maken had het tegenovergestelde effect. Met het overgebleven geld kochten de deelnemers namelijk veel ‘hoog-calorisch’ voedsel dat meer dan 300 kcal per 100 gram bevat, de echte dikmakers dus. Zo zaten er uiteindelijk meer calorieën in het mandje dan zonder groentesubsidie.

Kortom, als we ooit van de obesitas-epidemie af willen, moeten cola, chips, chocoladerepen en andere hoog-calorische voedingsmiddelen met veel vet en suiker veel duurder gemaakt worden. Van goedkopere groente worden we alleen maar dikker.

Dit onderzoek werd gepresenteerd op Bessensap, het jaarlijkse wetenschap-meets-press evenement van NWO in Den Haag.

Follow Faqtman on Twitter