Nucleair afval? Ja graag!


In Barendrecht moeten ze niets hebben van onschuldige CO2 opslag. Hoe anders is dat in Spanje.

Daar staan meerdere gemeentes te popelen om afval van kerncentrales op te slaan. De Catalaanse stad Asco heeft gisteren besloten ook een gooi te doen om nucleair afval op te slaan. Ze hebben concurrentie van de gemeente Yebra in Castilla-La Mancha. Waarschijnlijk willen nog meer gemeentes meedoen.

F001/3199

Spanje slaat zijn nucleaire afval nu nog op bij de acht kerncentrales die het land rijk is. Maar men wil graag een centrale opslag bouwen, de Almacen Temporal Centralizado, of ATC.

Dat er zo veel enthousiasme is onder bewoners van verschillende gemeentes voor de ATC is niet zo gek. De bouw en het onderhoud van zo’n opslag pompt zevenhonderd miljoen euro in de locale economie. De ATC zal rond de driehonderd banen creëren.

Niet iedereen is enthousiast. De voorzitter van de Catalaanse regionale regering, Jose Montilla, zei gisteren dat hij niet staat te springen om de opslag in Ascó te bouwen, aangezien Catalonië al ‘drie van de acht van Spanje kerncentrales heeft, evenals vele windparken en hydro-elektrische centrales’, zoals hij tegen Reuters verklaarde. ‘Catalaanse centrales produceren veertig procent van alle energie van Spanje. We hebben ons deel gedaan.’

Ook Greenpeace Spanje is tegen. Maar dat spreekt voor zich.