Noordzee: dolfijnen, schildpadden en haaien


De Noordzee is een betere vindplaats voor exotische dieren dan gedacht. Een onderzoek van het stuk zee tussen Den Helder in het noorden en Bretagne in het zuiden heeft aangetoond dat in die wateren dolfijnen, schildpadden en haaien voorkomen. Opmerkelijk, aangezien het een van de drukste scheepvaartroutes ter wereld is.

Volgens het onderzoek, uitgevoerd door de universiteit van Exeter, hebben de kustwateren van Nederland, België, Frankrijk en Groot-Brittannië een rijkere biodiversiteit dan eerder gedacht. Zo komt 20 procent van alle walvisachtigen – waaronder dolfijnen – wel eens in deze contreien. Zelfs orka’s en baleinwalvissen zijn waargenomen in de grensstreek tussen de Noordzee en de Atlantische Oceaan.

Voor het onderzoek werden waarnemingen van alle landen in deze regio verzameld. Ook werd gekeken naar berichtgeving over gestrande dieren. Daarbij gingen de onderzoekers terug tot waarnemingen uit 1750. De meeste en meest betrouwbare data kwam echter uit de laatste 20 jaar. Alle waarnemingen werden op een kaart geplot en in een database gezet.

Daaruit blijkt dat de meeste diversiteit is waargenomen aan de zuidwest punt van Engeland, in het graafschap Cornwall. Daar zwemmen kolonies dolfijnen rond en zijn bijzonder veel soorten watervogels te zien. Ook worden er geregeld haaien gezien. Maar ook voor de Belgische en Nederlandse kust komen geregeld dieren voor die we normaal associëren met meer exotische locaties.

Het onderzoek staat in de wetenschappelijke database PlosOne.