Noorderlicht boven Nederland

Hopen dat de bewolking breekt


noorderlicht

Het is te hopen dat er in de dikke wolken boven Nederland de komende dagen toch een gaatje valt. Want dan is er een behoorlijk goede kans om boven ons land het noorderlicht te zien. Dat is zeldzaam, slechts eens in de tien jaar zijn de omstandigheden goed genoeg om het fenomeen zo ver naar het zuiden te kunnen waarnemen.

De voorspelling komt van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) in de Verenigde Staten. Die bieden een driedaagse voorspelling van het ‘ruimte-weer’ aan. De NOAA houdt namelijk de zon in de gaten. Als daar een zonnevlam ontstaat, een explosie van superheet plasma, dan kan dat gevolgen hebben voor de aarde. Door die explosie worden grote aantallen protonen, elektronen en ionen de ruimte in geslingerd. Als de vlam richting aarde is gericht, kan dat communicatie storen en satellieten beschadigen.

Een bijproduct van die vlam is het Aurora Borealis, of noorderlicht. Dat ontstaat doordat elektrisch geladen deeltjes botsen met de atmosfeer en langs het aardmagnetisch veld worden afgevoerd. Dat levert spectaculaire lichten op, in allerlei tinten groen en blauw. Wie het wil zien, moet normaal naar Noorwegen of noordelijk Zweden, maar heel af en toe strekken de lichten zich zuidelijker uit. De laatste keer was in 2012, toen in noordelijk Nederland heel vaag noorderlicht te zien was. Deze keer belooft het een meer spetterende show te worden. Als de bewolking geen roet in het eten gooit natuurlijk.

De kansen zijn vrijdag en zaterdag het beste en nemen dan snel af. Alleen voor zaterdag worden gedeeltelijk heldere luchten voorspeld.

De grootste kans om het noorderlicht te zien is zoals altijd vooral in het noorden, maar volgens NOAA is de kans groot dat zelfs in delen van Spanje het spektakel te zien zien is.

Nog een tip voor aanstaande ouders: hoe heftiger de zonnevlammen tijdens de conceptie, hoe minder gezond het kind. Dus dit weekend maar even niet?