In 2016 liet Noord-Korea een atoombom ontploffen op een testterrein in eigen land. Dankzij onderzoek weten we nu hoe krachtig die was. De Indian Space Research Organization heeft satellietdata van voor en na de test vergeleken en komt tot de conclusie dat de bom zestien keer krachtiger was dan het exemplaar dat Hiroshima van de kaart veegde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.
De test sloeg een krater van 132 meter doorsnede in het Punggye-ri testgebied. Daarvoor is een kracht van 245 tot 271 kiloton TNT nodig. De Hiroshima-bom had een kracht van 15 kiloton. Deze enorme kracht heeft de berg Mantap, dichtbij het testterrein, een meter opgeschoven. Opmerkelijk, aangezien het een granieten pukkel is. Die krijg je normaal alleen met een aardbeving van zijn plaats.
Normaal kunnen geologen de kracht van nucleaire tests meten met seismometers. Deze trillingsmeters gebruiken ze ook voor vulkaanuitbarstingen en aardbevingen. Maar de Indiase onderzoekers hebben nu gebruik gemaakt van de Alos II satelliet van de Japanse ruimtevaartorganisatie Jaxa. Deze heeft onder andere een radar interferometer aan boord, die verschuivingen binnen in de aarde kan vastleggen.
(Geophysical Journal International)