Noord-Koreaan heeft onbekende parasiet


Panmunjom

Een soldaat uit Noord-Korea, die maandag naar buurland Zuid-Korea vluchtte, had een onbekende parasiet in zijn buik. De man werd tijdens zijn vlucht zwaar gewond, de artsen hebben vijf schotwonden behandeld nadat hij Zuid-Korea bereikte. Een van de wonden was in zijn buik. Tijdens die operatie ontdekten de artsen een parasiet die ze nog nooit eerder hadden gezien. Of deze parasiet buiten Korea wel voorkomt, is onbekend.

Mensen die Noord-Korea ontvluchten, worden altijd medisch onderzocht. In de meeste gevallen is dat geen overdreven luxe, een paar jaar geleden ontdekten artsen in een andere vluchteling wel dertig verschillende parasieten. Het toont aan hoe slecht het met de leefomstandigheden in Noord-Korea is gesteld. In dat land heerst een extreem-links regime. Grote delen van de bevolking hebben niet genoeg te eten, alleen de politieke elite krijgt afdoende medische zorg.

De vluchteling die maandag bij het dorpje Panmunjom over de grens kwam (foto), is er slecht aan toe. De onbekende parasiet heeft letterlijk het vlees van de man gegeten nadat een kogel grote schade heeft aangericht in zijn ingewanden. Andere parasieten hebben de kans schoon gezien om in zijn bloedbaan binnen te dringen. De artsen in Zuid-Korea hebben hem al twee keer geopereerd om de grootste schade te herstellen. Maar de overmacht van parasieten is gevaarlijk, zo schrijven ze in het medische vakblad Korea Biomedical Review.