Noord-Korea pikkedonker


donker Noord Korea

Noord-Korea zou een van de rijkste landen ter wereld moeten zijn, aldus een nieuw onderzoek. Het land beschikt over enorme voorraden ijzer, goud, magnesium, zink, koper, kalksteen, molybdeen en grafiet. Samen zijn die liefst 6 biljoen dollar waard. Volgens onderzoek van het blad The Economist groeit de economie van het land ook daadwerkelijk, met tussen 1 en 5 procent per jaar. Hoofdzakelijk door handel met China.

Maar of dat geld ergens anders terechtkomt dan in de beurzen van de heersende elite is twijfelachtig. Dat bewijst deze foto, genomen vanuit het internationale ruimtestation ISS. Een camera aan boord legde vast hoe anders het in dit land toegaat dan in de rest van de wereld. Terwijl Zuid-Korea en China een zee van licht zijn, is het stalinistische land vrijwel helemaal donker. Alleen in de hoofdstad Pyongyang zijn een paar lampjes aan.

Het geïsoleerde land houdt al jaren een streng communistisch bewind aan. Handel is daardoor vrijwel tot stilstand gekomen en er heerst honger en armoe. Zelfs de meest basale voorzieningen ontbreken voor de bevolking. Daartoe behoort dus ook een peertje om bij te lezen en straatverlichting.

Experts hopen dat de Olympische Spelen, deze winter in Zuid-Korea, op slechts 60 kilometer afstand van de grens met het noorden, daar misschien verandering in gaat brengen. Het zou een ideaal moment zijn voor het noorden om zich weer iets vriendelijker op te stellen tegenover de wereld en weer wat handel op gang te brengen.