Noor wordt miljonair door lijken


Noorwegen mag dan groot zijn, het is moeilijk om een ontdooid en horizontaal stukje te vinden. Vandaar dat de wetten rond lijkbezorging in het Scandinavische land streng zijn. Wie sterft in Oslo, krijgt 20 jaar lang een gratis graf. Daarna kan het worden geruimd als het graf nodig is voor een nieuw lijk.

Alleen is er een probleem. Van 1930 tot in de jaren zestig werden lijken eerst in plastic gerold voor ze in hun kist werden gestopt. Deze lijken ontbinden maar heel langzaam, zodat de gebruikelijke periode van 20 jaar niet genoeg is. Vandaar dat de Noren tegenwoordig langer wachten. Dat is problematisch omdat ze geen ruimte meer hebben om te begraven.

Een gat in de markt, dacht Kjell Larsen Ostbye, voormalig grafdelver. Hij richtte een bedrijf op dat een holle lans in een graf duwt, dwars door de kist, het plastic en het lijk. Dan wordt door ongebluste kalk in het lijk geïnjecteerd. Die stof doet binnen een jaar zijn werk en ontbindt het lijk.

Ostbye krijgt 450 euro per ‘behandeling’. Hij heeft al 17.000 lijken doen ontbinden; er blijven nog zo’n 320.000 over. Genoeg om miljonair te worden.