Nooit meer vergeten


Wat als je oude herinneringen kon versterken? Wetenschappers werken aan een geheugenpil.

Ons geheugen is onbetrouwbaar. We kunnen onszelf herinneringen aanpraten die we niet eens hebben. En als we al iets goed in ons geheugen opslaan, dan manipuleren we die herinnering iedere keer dat we hem oproepen. Onze hersenen vullen stukjes in die we niet meer herinneren.

Maar wat als je herinneringen haarscherp op je netvlies zou kunnen terughalen? Binnen een paar jaar is het waarschijnlijk zo ver. Aan het Weizmann Institute of Science in Israël werken ze aan een virus dat in de hersenen een eiwit aanmaakt dat helpt om dingen te herinneren. Dat eiwit, kinase M zeta, speelt een cruciale rol in het lange-termijngeheugen.

Herinneringen terughalen: zou het zo gaan? Foto: Faqt.

Dat is een doorbraak in geheugenondersteuning. Er zijn nu al middelen om het geheugen te helpen, maar die werken alleen als je ze inneemt terwijl je een herinnering maakt. Wie bijvoorbeeld Ritalin slikt tijdens een vakantie, onthoudt de reis beter. Maar dit middel kan zelfs herinneringen terughalen uit je vroegste jeugd. Ratten die werden ingespoten met kinase M zeta wisten zich na twintig weken (zeer lang voor een rat) te herinneren dat ze als klein ratje zoetstof niet lekker vonden.

De grote vraag is natuurlijk of we wel op een geheugenpil zitten te wachten. Veel herinneringen zijn niet zo mooi, of zelfs ronduit traumatisch. Vandaar dat in de VS wordt gewerkt aan een pil die je juist laat vergeten. Misschien moeten we het geheugen gewoon met rust laten?

Het onderzoek staat nu in het vakblad Science.

Follow Faqtman on Twitter