Nooit meer lekkere trek


frietjes

Koekjes, pizza, donnuts, ineens kun je een onweerstaanbare trek hebben in een bepaald voedsel. En in een wereld waarin voedsel ruim voorhanden is, kun je die lekkere trek vaak binnen korte tijd bevredigen. Wat kan leiden tot een behoorlijke vetophoping rond het middel en de gezondheidsrisico’s die daarmee gepaard gaan.

Maar er is hoop, zo lijkt het. Biologen van Imperial College London (GB) werken aan een middel dat oncontroleerbare trek moet wegnemen. Het heet inuline propionaat ester en het is een stof die van nature in het lichaam voorkomt, maar dan in een veel hogere dosis. Deze stof wordt van nature aangemaakt in de darmen en het geeft je het gevoel dat je vol bent.

Door de stof in te nemen voor het eten, is je honger minder. Zo lijkt het althans, want de stof is tot nu toe maar op twintig proefpersonen uitgeprobeerd, te weinig voor een betrouwbare uitslag. Deze twintig mensen kregen een milkshake met inuline propionaat ester te drinken, voor ze een bord pasta met tomatensaus voor hun neus kregen. De opdracht was zo veel als ze wilden te eten. De proefpersonen die het drankje hadden gehad, aten 10 procent minder.

Bij een andere test kregen de proefpersonen dezelfde milkshake, waarna ze onder de MRI-scanner werden gelegd. Op een scherm verschenen vervolgens afbeeldingen van allerlei soorten voedsel, van vis en sla tot taart en koekjes. Bij de beelden van hoog-calorisch voedsel als taart vertoonden de hersens (en dan vooral het beloningsgedeelte) van proefpersonen die inuline propionaat ester hadden gedronken minder activiteiten dan de breinen van een controlegroep die niets had gehad. Bij laag-calorisch voedsel als vis was dat verschil niet te zien.

De onderzoekers schrijven in het vakblad The American Journal of Clinical Nutrition dat sommige mensen van zichzelf al veel inuline propionaat ester aanmaken en daardoor slank blijven, terwijl anderen de stof goed kunnen gebruiken. Mocht het in verdere tests ook effectief blijken, dan zal het een dezer jaren op de markt verschijnen als slankmaker.