Nooit meer je auto wassen


Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) hebben een coating ontwikkeld die vanzelf herstelt na beschadiging. Daarmee zou je een auto kunnen maken die nooit meer gewassen hoeft te worden.

Gewone coatings schuren na verloop van tijd van een oppervlak af, waardoor ze hun beschermende werk niet meer doen. De nieuwe coating uit Eindhoven herstelt zichzelf steeds weer van onderop, waardoor de bescherming van bijvoorbeeld autolak blijft bestaan. Krassen en schuren maakt geen verschil meer.

Deze moet je nog wel wassen. Foto: Mjtmail.

Het resultaat is een auto waar niets aan blijft kleven. Doordat druppels er niet aan hechten, rollen ze van de auto af en nemen het vuil mee. Een regenbui af en toe volstaat dan voor een schone auto, waarop bovendien geen krasjes te zien zijn. Op een soortgelijke manier kan een mobieltje altijd schoon blijven, of een zonnepaneel, of een vliegtuig. Bij vliegtuigen geldt: des te schoner het oppervlak, des te minder luchtwrijving, des te minder kerosine is nodig.

Andere toepassingen zijn contactlenzen die niet bekrast raken, en coatings waar geen algen aan hechten, wat handig is voor schepen. De beperking van de nieuwe technologie is dat ze alleen werkt bij ondiepe krassen, die niet helemaal door de coating heengaan.

Het Eindhovense team gaat nu de vinding verder ontwikkelen in samenwerking met andere universiteiten en industriële partners. Binnen zes tot acht jaar zal de eerste coating productieklaar zijn. Het artikel ‘Self-Replenishing Surfaces’ verschijnt 17 juli 2012 in het tijdschrift Advanced Materials.

Follow Faqtman on Twitter