Nooit meer honger: maagimplantaat remt eeuwige trek


maagimplantaat

Wie moeite heeft om een normaal gewicht te bereiken en te houden, heeft op dit moment maar één optie: een maagverkleining. Maar dat is een radicale ingreep, en niet ongevaarlijk. Gelukkig zijn medische wetenschappers bezig met het ontwikkelen van een alternatief, het maagimplantaat.

Dat is een zeer klein apparaatje dat een zwakke stroom afgeeft aan de nervus vagus, de zenuw die hongersignalen van de maag naar de hersens transporteert. Door deze zenuw een beetje te stimuleren, onderdruk je onterechte hongergevoelens. Het gevolg is dat er veel minder pondjes door het mondje gaan. Het lijkt vooral geschikt voor mensen met eeuwige trek.

Het maagimplantaat is een uitvinding van de University of Wisconsin-Madison in de VS en werd tot nu toe bij ratten getest. Daar werkte het uitstekend, de ratten verloren 40 procent gewicht. Het ding heeft geen batterijen en kan dus langdurig worden gedragen, de benodigde stroom wekt het implantaat op uit de bewegingen van de maag zelf. Die trekt samen en ontspant zich vele malen per dag, wat genoeg energie is voor het zwakke stroompje.

De ontdekkers schrijven in het vakblad Nature Communications dat hun vinding in de toekomst een belangrijke rol kan spelen bij het op gewicht houden van een steeds dikkere bevolking. Het implantaat kan met een relatief kleine ingreep worden geplaatst en doet onmerkbaar zijn werk. Het zal binnenkort bij mensen worden getest.