Nooit meer grijs haar


Amerikaanse onderzoekers hebben een doorbraak bereikt bij het onderzoek naar grijs haar. Is dat nu verleden tijd?

Nederlanders – vooral vrouwen boven de veertig – besteden miljoenen euro’s aan producten om hun haar te kleuren. De afkeer van grijs haar is zo groot, dat er flinke prijzen worden neergeteld voor verf. Voor al die dames (en heren uiteraard, jullie weten wie jullie zijn) is er goed nieuws: wellicht is grijs haar binnenkort verleden tijd.

Aan New York University hebben biologen een eiwit ontdekt dat er verantwoordelijk voor is dat ons haar ├╝berhaupt een kleur heeft. Deze stof, wnt, werkt als een soort kabel in een lichaamsdeel waardoor signalen worden gegeven aan cellen. Door wnt kan een embryo zich bijvoorbeeld ontwikkelen tot een baby.

Als deze kabel vanwege een voortschrijdende leeftijd breekt, dan komt het signaal dat een haar kleur moet bevatten niet meer door en worden we grijs.

Door kunstmatig wnt in je hoofdhuid te brengen, komt het signaal wel weer goed door en kregen proefpersonen hun natuurlijke haarkleur terug, zo schrijven de onderzoekers in het vakblad Cell. Sterker nog, het aantal haarwortels in de hoofdhuis neemt weer toe.

Of en wanneer wnt in het schap van de drogist komt te liggen is nog niet bekend. De stof speelt namelijk ook een rol bij de groei van tumoren. Daarom moet het eerst nog uitgebreid worden getest. Anders heb je een groter probleem dan grijs haar.

Follow Faqtman on Twitter