Nooit meer grijs haar?


Eigenlijk waren ze op zoek naar de oorzaak van vitiligo, de blekende huidziekte waar Michael Jackson aan zei te lijden, maar onderzoekers van de universiteit van Bratford (GB) hebben een heel andere ontdekking gedaan. Ze lijken een medicijn tegen grijs haar te hebben gevonden. Voor hun onderzoek gaven de onderzoekers aan 2411 patiënten met vitiligo een medicijn dat pseudocatalase bevat, een anti-oxidant. Dat hielp inderdaad een beetje tegen de huidziekte.

Maar veel opvallender was dat de patiënten veel meer kleur kregen in haren en wimpers. Onderzoek naar grijze haren toont aan dat het ontstaat doordat de haarzakjes waterstof peroxide maken, dezelfde stof waarmee je haar kunstmatig kunt bleken. Door daar pseudocatalase tegenover te stellen, kun je grijs haar weer laten verdwijnen of zelfs voorkomen, blijkt nu. Deze stof breekt waterstof peroxide af.

de onderzoekers onderstrepen dat ze vooral zijn geïnteresseerd in vitiligo; ze zijn blij dat er voor het eerst een medicijn lijkt te werken tegen de bleking van de huid. Maar een medicijn tegen grijs worden is natuurlijk zakelijk zeer interessant, dus ook daar gaat de onderzoeksgroep mee door. Wanneer dat medicijn op de markt komt, is nog niet bekend.

De doorbraak werd bekend gemaakt in het vaktijdschrift van de Federation of American Societies for Experimental Biology.