‘Noodrem’ vanaf 70ste minuut


Aan de noodrem, voor iemand kan scoren... Foto: © Antonio Ros.

Voetballers kennen allemaal de noodrem. Wanneer moet je die gebruiken? Is nu berekend.

De noodrem is simpel: je schoffelt een doorgebroken speler neer die anders zou scoren. Dat kost een rode kaart, dus je ploeg moet met tien man verder en de tegenstander krijgt een penalty als het in het strafschopgebied gebeurde. Dat is natuurlijk nadelig voor je ploeg. Een ploeg met tien man moet over een hele wedstrijd gemiddeld twee tegendoelpunten incasseren. Een strafschop is in 76 procent van alle gevallen een goal.

Wanneer is de noodrem dan wél slim? Een Duitse professor heeft het uitgerekend, een noodrem buiten het strafschopgebied is vanaf de 70ste minuut een slim idee. Je krijgt dan rood, maar de resterende speeltijd is te kort voor de tegenstander om statistisch gezien voordeel te putten uit de man-meer situatie.

Binnen de 16 meter is het natuurlijk een ander verhaal. Vanwege de grote kans op een penalty (en dus een goal) is het pas vanaf de 84ste minuut zinvol om een tegenstander daar onderuit te halen, berekende Metin Tolan, natuurkundige aan de technische universiteit in Dortmund en voetbalfan. Van hem ligt vandaag het boek So werden wir Weltmeister in de winkel, met daarin onder meer de noodrem-formule.

Lezen, meneer Van Marwijk!

Follow Faqtman on Twitter