Nog steeds traditioneel huwelijk


Hoe vrijgevochten en geëmancipeerd vrouwen ook denken te zijn, uit onderzoek van de Indiana Universiteit (USA) blijkt het wel mee te vallen met die emancipatie.

Socioloog Brain Powell die het onderzoek uitvoerde was benieuwd hoe Amerikanen tegenwoordig aankijken tegen naamsverandering na het huwelijk: Nemen vrouwen tegenwoordig wel of niet de achternaam van hun man aan? En hoe denken mannen hierover?

Trouwen moet nog steeds traditioneel gebeuren

815 Amerikanen werden voor het onderzoek aan de tand gevoeld, en hieruit kwamen een aantal opmerkelijke uitkomsten. Zo zouden steeds meer vrouwen traditiegetrouw de achternaam van hun man overnemen, en mannen zijn het hier volmondig mee eens. Powell: ‘De helft van de mannen die ik sprak vindt het zelfs een goed idee om zo’n naamsverandering verplicht te maken na het huwelijk.’ Toch zei ook dertig procent van de mannen dat ze hun vrouw het liefst haar eigen meisjesnaam zien gebruiken, vooral omdat ze op die manier haar persoonlijke en individuele identiteit kan behouden.

Gemak, traditie en de kinderen zijn voor vrouwen belangrijke redenen om hun meisjesnaam op te geven. Hoogopgeleiden vrouwen en vrouwen in een belangrijke functie behouden wel vaker hun eigen naam.

De vraag wat mannen ervan zouden vinden om de achternaam van hun vrouw over te nemen, werd weggelachen: ‘Als de man een vrouw wil zijn, begrijp ik dat’, merkte een proefpersoon op, insinuerend dat hij dan zijn mannelijke identiteit zou verliezen.

De vraag is of deze resultaten ook opgaan voor Nederlandse mannen en vrouwen?

Bron: University of Indiana. Foto: Kadmy, Dreamstime