Nog een reden om beleefd te zijn


Met beleefdheid toon je respect, maar het heeft nog meer voordelen, beweren Amerikaanse onderzoekers.

Programma’s als ‘Oh Oh Tirol’ en ‘Dames in de Dop’ zijn kijkcijferkanonnen. Door velen bejubeld en door anderen verguisd. Ze weerspiegelen namelijk de verharding van onze maatschappij. Een stelletje brutale, zuipende en seksverslaafden jongeren gaan helemaal los voor het oog van de camera. Van beleefdheid of etiquette hebben zij nog nooit gehoord.

Hoe brengen we beschaving terug in onze samenleving?

En dat is niet alleen dodelijk voor de beschaving, volgens onderzoekers van de Pennsylvania Universiteit heeft het ook veel praktische nadelen. Iets simpels als een deur voor iemand open houden zorgt er namelijk voor dat er collectief minder inspanning wordt geleverd.

‘Het volgen van bepaalde beleefdheidsregels en omgangsvormen is doorgaans de definitie van naleven van etiquette, maar we zijn erachter gekomen dat beleefdheid ook iets te maken heeft met onze mentale representatie van iemands lichamelijke inspanning’, zegt professor Rosenbaum.

Studenten die de Universiteit in- en uitliepen werden op camera vastgelegd. Deze opnames werden grondig geanalyseerd op het gedrag van de studenten: Hield de eerste persoon de deur voor zijn volger open? Zo ja, voor hoelang? En hield de voorganger de deur ook nog open bij een afstand van vijf meter? Of tien meter?

Uit het onderzoek kwamen twee belangrijke bevindingen. Zo hield iemand de deur langer vast als er twee personen achter hem liepen, in plaats van eentje. De onderzoekers vermoeden dat iemand bij twee volgers onbewust calculeert dan van zijn altruïsme meer personen profijt hebben. En dat vertaalt zich in het langer openhouden van de deur. De tweede bevinding was dat volgers sneller gingen lopen, om degene die de deur vasthield te ontlasten. Het altruïsme werkt dus twee kanten op.

Beleefdheid is niet alleen een prettige manier om met elkaar om te gaan, het zorgt er tevens voor dat er collectief minder inspanning wordt geleverd. De vraag is natuurlijk of Dames in de Dop dit soort nieuwtjes lezen, en er iets mee doen?

Bron: Psychological Science. Foto: Simon Guerrero Ushakov, Dreamstime

Follow Faqtman on Twitter