Nòg een megakrater gevonden


Ten zuiden van Timor is een nieuwe meteoorkrater ontdekt in zee. De inslag is 50 kilometer breed, ongeveer 35 miljoen jaar oud en goed voor klimaatverandering.

Wetenschappers van de Australian National University vonden de krater tijdens seismisch diepzee-onderzoek. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in de Australian Journal of Earth Sciences.

Impressie van de inslag in Chesapeake Bay, VS.
Impressie van de inslag in Chesapeake Bay, VS.
De meteoor is één van de vele die insloegen op onze planeet tijdens een enorme meteorenregen. Siberië werd indertijd getroffen door een projectiel van 100 kilometer. Noord-Amerika werd getrakteerd op een klomp van 85 kilometer breedte in Chesapeake Bay, gevolgd door een hagel van meteoren.

Dat er sprake is van een waar bombardement van meteoren helpt volgens een van de onderzoekers een eerdere klimaatverandering op onze planeet te verklaren. De inslagen gebeurden ongeveer 1 miljoen jaar voordat de Drake Passage opende, dat is nu de oceaan tussen Zuid-Amerika en Antarctica. Deze gebeurtenis zorgde voor nieuwe zeestromingen en isoleerde het Antarctisch eiland zodanig dat er een ijskap kon ontstaan die als thermostaat fungeert voor het klimaat op aarde. Gevolg was dat de temperatuur daalde, aldus Andrew Glikson, expert in buitenaardse inslagen en verbonden aan het Planetary Science Institute en School of Archaeology and Anthropology van de Australische Universiteit.

Timor is opgedeeld in het onafhankelijke Oost-Timor en West-Timor dat deel uitmaakt van Indonesië. De Timor Zee strekt zich ten zuiden van het eiland uit.

Beeld: Nicolle Rager-Fuller, NSF.