Nog een Corona-vaccin: Valneva werkt goed


Vaccinproducent Valneva heeft goede resultaten bekendgemaakt van zijn test van het Covid-vaccin VLA2001. Volgens het Frans-Oostenrijkse farmaceutische bedrijf leidde toediening van het kandidaat-vaccin tot de vorming van veel neutraliserende antilichamen tegen het coronavirus. Meer dan het geval was met het vaccin van AstraZeneca. VLA2001 werd ook goed verdragen door de proefpersonen.

Valneva volgt een klassieke aanpak met doodgemaakte virussen. Deze methode is al vele decennia beproefd en getest. Het hele gedode virus wordt aan het lichaam aangeboden. Het immuunsysteem leert dus alle delen van de ziekteverwekker aanpakken. Volgens Valneva is dit de enige kandidaat-vaccin van dit type.

Aan de fase III-studie namen 4012 volwassenen en 660 adolescenten deel. Het Valneva-vaccin werd toegediend in twee doses met een tussenpoos van vier weken. De reacties van de immuuncellen was bijzonder sterk op het spike-eiwit van de ziekteverwekker. Daarmee dringt het virus menselijke cellen binnen.

Tijdens de studie meldde minder dan één procent van de deelnemers ‘een ongewenst voorval van bijzonder belang’, aldus het bedrijf. Oftewel een bijwerking.

Deze tests lijken aan te tonen dat het vaccin ernstige ziekte kan voorkomen, veroorzaakt door de momenteel circulerende virusvarianten. Het hoofd van de studie, Adam Finn van de Universiteit van Bristol in het Verenigd Koninkrijk, beschouwt de resultaten van de test als ‘indrukwekkend en uiterst bemoedigend’. de zogenoemde rolling review van het vaccin door de Europese medicijnautoriteiten loopt sinds augustus.