‘Nog deze eeuw buitenaards contact’


Ongeveer de helft van alle mensen gelooft dat we niet alleen zijn in het universum. Dat ergens, hoe ver ook, wezens leven die net als wij een complexe samenleving hebben opgebouwd. Maar al meer dan veertig jaar doen we verwoede pogingen met zulke buitenaardsen in contact te komen zonder dat we succes hebben. Nog geen radioboodschap hebben we opgevangen. Dat betekent dat dicht bij ons in de buurt niets lijkt te leven.

We luisteren al bijna een halve eeuw, maar we horen niets. Foto: Hajor.

Als we geduld hebben, dan vinden we zulke buitenaardse beschavingen echter vanzelf. Waarschijnlijk nog deze eeuw, zo hoorde een publiek van wetenschappers en geïnteresseerden dit weekend op de Euroscience Open Forum Conference in Dublin. De spreker was Jocelyn Bell Burnel, professor in de natuurkunde uit Oxford.

Volgens haar krijgen we steeds beter door waar we naar moeten zoeken: rotsachtige planeten met een atmosfeer die kooldioxide en ozon bevat. Door boodschappen naar dergelijke planeten te sturen, moet het vroeger of later raak zijn. En dan? Bell Burnel vindt dat we ons moeten voorbereiden. Zo dienen we te bepalen wie mag communiceren met de wezens. De professor is er schijnbaar nog niet van op de hoogte dat er allang een buitenaards-wezen-begroeter is aangesteld door de Verenigde Naties.

Het enige probleem is dat de wezens waarschijnlijk zo ver bij ons vandaan wonen, dat een boodschap van ons er misschien wel een eeuw over doet – zelfs radiostralen gaan niet sneller dan het licht. Het antwoord duurt dan opnieuw een eeuw. Echte conversaties worden zo verrekte moeilijk. Om nog maar te zwijgen over het risico dat aliens ons zien als een planeet die vooral snel moet worden veroverd.

Follow Faqtman on Twitter