Nog 3 noordelijke witte neushoorns over


noordelijke witte neushoorn

Vorig jaar waren het nog vijf, nu zijn het er nog drie. De Ceratotherium simum cottoni of noordelijke witte neushoorn sterft uit voor onze ogen. Nola, een 41-jarig vrouwtje is overleden in een dierentuin in San Diego (VS). Daarmee zijn er nog drie exemplaren over, allemaal in de Ol Pejeta Conservancy, een 360 km2 groot wildpark in Kenia.

De overgebleven noordelijke witte neushoorns worden constant bewaakt door gewapende militairen, om te zorgen dat ze niet worden gestroopt. Alle drie de dieren zijn formeel het eigendom van een dierentuin in Tsjechiƫ. Ze zijn de afgelopen jaren naar Afrika gebracht in de hoop dat ze in het wild nageslacht zouden produceren. Dat is tot nu toe niet gelukt.

Het gaat om Sudan, een 31-jarig mannetje en twee vrouwtjes. De hoop is dat er alsnog nageslacht wordt verwekt, maar het gaat tot nu toe niet goed. Het vermoeden bestaat dat de twee vrouwtjes niet vruchtbaar zijn. Wetenschappers hebben eitjes van een vrouwelijke noordelijke neushoorns die dit jaar stierf bevroren, in de hoop dat ze die met sperma van Sudan kunnen kunnen bevruchten.

Een bevrucht eitje kan dan in een vrouwtje van de zuidelijke witte neushoorns worden geplaatst. Daar zijn er nog rond de 20.000 van. Maar het is onzeker of dat kan lukken. Ook is het DNA van de noordelijke dieren vastgesteld, zodat in de toekomst met nieuwe technieken de soort weer tot leven kan worden gewekt. Want dat de noordelijke witte neushoorn gaat uitsterven, staat nu wel vast.