Nog 23 winters als deze


Twee strenge winters en de wetenschap denkt ineens heel anders over het klimaat. Het wordt kouder, niet warmer.

Tien jaar geleden begonnen de doemvoorspellingen. Het zou drastisch warmer worden op onze planeet. Sneeuw werd in noordelijk Europa ‘een zeldzaam verschijnsel‘. De poolkappen zouden smelten. Lager gelegen gebieden stonden op het punt om te overstromen. Ondanks alle waarschuwingen en conferenties over dit onderwerp, lijkt in de dagelijkse praktijk eerder het omgekeerde te gebeuren. Het is koud en we sneeuwen in.

Uitdam in de sneeuw

Sommige klimatologen krabben zich achter de oren en er zijn zelfs weerdeskundigen die menen dat het nog veel kouder gaat worden, niet warmer. Professor Mojib Latif, lid van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC)van het Leibniz Instituut aan de universiteit van Kiel in Duitsland is een van de klimatologen die terugkomt op alle verhalen over hitte en overstromingen. We krijgen volgens hem de komende twintig jaar nog veel meer winters als deze.

‘Het extreme smelten van gletsjers en zeeijs zal tot stilstand komen. De opwarming van de aarde komt tot stilstand, en misschien wordt het nog veel kouder’, zei Latif of een IPCC conferentie in september.

Volgens Latif is de kou een gevolg van de stromingen in de oceaan. Eens in de vijfentwintig tot dertig jaar verandert de stroming in de noordelijke Atlantische Oceaan, waardoor het dan weer twintig tot dertig jaar warm, dan weer twintig tot dertig jaar koud is in Europa, het Noordpoolgebied en Noord-Amerika, zo denkt Latif. Veel meer dan de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer zouden de stromingen bijdragen aan ons klimaat.

De laatste warme periode liep van 1970 tot 2007, na een koude periode vanaf 1940 tot 1969. Nu is het al drie winters op rij koud. Als de statistieken kloppen en we houden een gemiddelde koude periode van 25 jaar aan, dan hebben we dus nog 23 van deze winters tegoed. Kunnen we alsjeblieft genoeg strooizout inslaan?