Noem je kind niet Kevin


Nomen est omen, luidt de Latijnse spreuk, je naam zegt iets over de persoon die je bent geworden. Hoe waar dat is, werd in 2009 in Duitsland aangetoond in een studie van de universiteit van Oldenburg waarbij leraren identieke proefwerken moesten nakijken met verschillende namen erboven. Ze gaven Charlottes daarbij een veel hoger cijfer dan Chantals. Zie de complete lijst hier.

Dat onderzoek is nog eens dunnetjes overgedaan aan de universiteit van Leipzig. Alleen werd nu gekeken naar hoeveel mensen met ‘negatieve voornamen’ als Ronny of Mandy toch doorstroomden naar het wetenschappelijk onderwijs. Daaruit bleek dat kinderen met een ‘kitschige’ naam als Peggy of Robby het helemaal niet zo slecht doen. Ze zijn in het hoogste onderwijs ruim vertegenwoordigd.

Één naam viel echter buiten de boot. Een naam die ook al in het eerste onderzoek als bijzonder negatief werd beoordeeld door leraren: Kevin. Wie zijn kind (in Duitsland althans, maar in Nederland zal het niet zo veel anders zijn) deze naam meegeeft, kan maar beter gelijk de sociale dienst bellen, zo wil het onderzoek ons laten geloven. Er zitten nauwelijks Kevins op universiteiten, terwijl de naam veel voorkomt.