Nobelprijs voor de geneeskunde gaat naar twee kankeronderzoekers


kankeronderzoekers

De Nobelprijs voor Geneeskunde van dit jaar gaat naar twee kankeronderzoekers: de Amerikaan James P. Allison en de Japanner Tasuku Honjo ontvangen de prijs voor hun bijdragen aan de kankerbehandeling door het remmen van negatieve immuunreacties. De Nobelprijs commissie heeft dit maandag in Stockholm aangekondigd.

Moderne immunotherapie, die de afgelopen jaren een revolutie heeft teweeggebracht in de behandeling van sommige soorten kanker – met name tumorziekten zoals longkanker – is gebaseerd op de zogenaamde checkpoint-blokkade. Het is mogelijk om de immuunafweer van patiënten tegen kwaadaardige cellen te activeren. Zo kan bij sommige kankers bij ongeveer 20 procent van de mensen die worden behandeld een langdurige beheersing van de ziekte worden bereikt.

De Nobelprijs voor de geneeskunde – eigenlijk fysiologie – wordt toegekend sinds 1901. De laatste Nederlander die de prijs kreeg was bioloog Niko Tinbergen in 1973. In het voorgaande jaar ging de prijs naar Amerikaanse onderzoekers die de moleculaire mechanismen voor het dagelijks ritme van cellen en levende wezens hebben ontdekt. Ze vonden een gen dat verantwoordelijk is voor het dag-nachtritme. Hieruit bleek dat cellen een 24-uursklok volgen.