Nobelprijs te koop


Deze week gaat voor het eerst sinds lange tijd een Nobelprijs onder de hamer. De verwachting is dat hij miljoenen op zal brengen. De prijs behoort toe aan James Watson, die zegt het geld nodig te hebben. Als er erg veel wordt geboden, zal hij een deel aan een goed doel geven, heeft hij in interviews aangekondigd.

Maar er is meer aan de hand. Watson is zeer omstreden in wetenschappelijke kringen. Aan de ene kant is hij een van de ontdekkers van DNA, aan de andere kant is de Brit een seksist, racist en aandachtstrekker. Hij verkoopt de prijs ook ‘omdat iedereen probeert te doen alsof ik er niet ben’, zo heeft hij uitgelegd.

De hoogste onderscheiding voor wetenschap, politiek en kunst komt hoogst zelden op de markt. Een paar jaar geleden werd de Nobelprijs voor de Vrede van 1936 geveild. Die was ooit uitgereikt aan een Argentijnse minister en in een pandjeshuis terecht gekomen. Ook de prijs voor natuurkunde, uitgereikt in 1935 is dit jaar geveild, hij bracht 329.000 euro op. De prijzen bevatten ongeveer 7000 euro aan goud.

Watson is de eerste levende persoon die zijn prijs veilt. Het is de zoveelste controverse rond hem. Eerder noemde hij Afrikanen minder intelligent dan blanken. Ook beschreef hij in zijn autobiografie een vrouwelijke collega wetenschapper die cruciaal werk heeft gedaan die de ontdekking van DNA mogelijk maakte als ‘een assistent’. Hij verhaspelde haar naam en liet zich laatdunkend uit over haar uiterlijk.

Vrijwel alle universiteiten waarmee hij werkte, hebben de banden met Watson inmiddels verbroken.