Nijlpaarden zijn kannibalen


Toen Leejiah Dorward door het Zuid-Afrikaanse Kruger National Park reed, zag hij iets schokkends: een nijlpaard zat op z’n dooie gemakje het kadaver van een soortgenoot op te eten.

De bioloog die aan de universiteit van Oxford werkt schrijft vaktijdschrift ‘African Journal of Ecology’: ‘Ik was echt verbaasd, ik had hier nog nooit van gehoord.’ Nijlpaarden zijn herbivoren en eten normaal gesproken alleen grassen en waterplanten, maar er is al eerder melding gemaakt van waterreuzen die impala’s – een klein soort antilope’s – verorberden.

Eenmaal thuis dook Dorward de boeken in en ontdekte hij dat er pas een keer eerder was geschreven over een kannibalistisch nijlpaard en dat was in 1999. Toen was er sprake van extreme droogte, dat zou het afwijkende gedrag van het nijlpaard toen hebben kunnen verklaren.

De meeste dieren hebben niet de neiging hun tanden in soortgenoten te zetten tenzij ze ertoe gedwongen worden, bijvoorbeeld door enorme voedselschaarste.

Wat er precies aan de hand was toen Dorward in het natuurgebied was is hem onduidelijk. Daarom wil hij meer onderzoek doen naar kannibalisme in het Afrikaanse dierenrijk.