Niezen: bacterie leeft nog 45 minuten


niezen

Evolutionair gezien is niezen een fantastische uitvinding – als je een bacterie bent tenminste. Metingen hebben aangetoond dat een enkele ongehinderde nies bacteriën wel vier meter weg kan schieten, genoeg om een flink gebied te bestrijken. Nieuw onderzoek toont nu aan dat de ziekteverwekkers die zo het menselijk lichaam verlaten wel drie kwartier in leven blijven. Dat maakt de kans op infectie nog groter.

Dit onderzoek, door Queensland University of Technology (Australië), maakt duidelijk dat druppeltjes met daarin de aeruginosa bacterie zo licht zijn, dat ze langdurig blijven zweven. Deze bacterie is resistent tegen medicijnen en kan in verzwakte personen longontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. Door een dergelijke wolk van druppeltjes lopen, meer dan een half uur nadat iemand ze heeft geniesd, kan dus nog gevaarlijk zijn.

Om het onderzoek te doen werd gewerkt met patiënten die taaislijmziekte hadden. Bij hen werd een nies opgewekt, waarna de druppeltjes in de lucht werden gemeten. Het bleek dat de meeste waterdeeltjes redelijk snel verdampen en de bacterie die er inzit niet overleeft. Maar een deel houdt het langer vol, zelfs zonder het beschermde laagje water. Vaak rond de tien minuten. Een deel daar weer van is nog sterker en kan het in de lucht wel drie kwartier uithouden. Waarom deze bacteriën niet snel sterven, net als hun soortgenoten, is niet bekend. Dat gaan de Australiërs nu uitzoeken.

Het onderzoek is vooral van belang voor ziekenhuizen en verzorgingscentra. De aeruginosa bacterie is gevaarlijk voor patiënten die al een aandoening hebben en verzwakt zijn. Met name voor longpatiënten kan de nies van een medepatiënt een risico zijn. Het dragen van mondkapjes als je verkouden bent, vooral in Azië heel normaal, kan zorgen dat ziektes zich minder snel door het ziekenhuis verspreiden. Voor de rest van ons geldt een oude stelregel. Bij niezen, hand voor je mond.