Nieuwe psychische ziekte door Snapchat


snapchat selfie time

De medische en psychologische wereld heeft er een nieuwe aandoening bij. Snapchat Dysmorfie heet het, hoewel Snapchat-itis misschien beter zou zijn. De symptomen zijn dat mensen veelvuldig selfies van zichzelf posten op Snapchat, maar op een gegeven moment niet meer genoeg hebben aan de filters die ze daar bieden. Om ook in het echte leven rimpelloos te zijn, zoeken patiënten hun heil bij de plastisch chirurg.

De term is een uitvinding van de Amerikaanse Boston University School of Medicine. Daar onderzochten ze de redenen dat mensen onder het mes van de plastisch chirurg gaan. Het antwoord is in veel gevallen dat mensen er uit willen zien als hun ‘gefilterde‘ versie op Snapchat en andere sociale platforms.

Je kunt daar een filter over je foto leggen zodat je minder rimpels hebt, slanker bent of een andere kleur krijgt. Dat willen mensen in het echte leven ook, en dat betekent pijn lijden. Liefst twee procent van de Amerikanen heeft de aandoening, aldus de onderzoekers. Meer dan de helft van de plastisch chirurgen heeft al meegemaakt dat iemand een gefilterde foto toont en zegt er in het echt ook zo uit te willen zien.

Snapchat-itis is een variant op de stoornis van de lichaamsbeleving, schrijven de onderzoekers in het vakblad Jama Facial Plastic Surgery. Dat is een aandoening waarbij een normaal uiterlijk als afzichtelijk wordt beoordeeld door de bezitter. Daaronder vallen ook geestelijke afwijkingen als denken dik te zijn terwijl je slank bent en het Adoniscomplex (denken dat je een mager kereltje bent terwijl je grote spieren hebt).