Nieuwe ziekte: doedelzaklong


doedelzakspeler

Een 61-jarige Brit is gestorven aan een mysterieuze ziekte. Hij rookte niet, maar toch gingen zijn longen in de loop der jaren steeds meer piepen en kraken. Daarnaast was hij kortademig en vormden zich tumoren in zijn longweefsel. Maar waarom? Aanvankelijk dachten zijn artsen aan contact met vogels. Sommige mensen reageren heftig op het stof dat in de veren zit.

Of lag het aan het weer? Na een reis van drie maanden door Australiƫ ging het de man veel beter. Maar aan welke invloed stond hij thuis wel, maar in Australiƫ niet bloot?

Ineens viel het kwartje. Hij had zijn geliefde doedelzak thuis gelaten. Anders blies hij dagelijks een deuntje op het jankinstrument. Toen de artsen het openden, vonden ze binnenin een grote hoeveelheid schimmels. Voor de man was het te laat, hij stierf een paar weken later aan een longontsteking.

Triest, maar zijn verhaal is wel in het medische tijdschrift Thorax terecht gekomen als eerste geval van een nieuwe ziekte: doedelzaklong. En zo heeft de man (niet op de foto) medische geschiedenis geschreven. Andere spelers van het instrument weten nu dat ze hun zak zo nu en dan moeten schoonmaken.