Nieuwe woorden lijken op seks


Wil je een opwindend leven? Met veel bevredigende momenten? Ga dan vooral een nieuwe taal leren. Het leren van nieuwe woorden stimuleert namelijk dezelfde hersengebieden als seks, drugs en goed eten. Aan de universiteit van Barcelona (Spanje) is ontdekt dat de mens waarschijnlijk daarom zo goed is geworden in taal: het is lekker.

In een experiment werden 36 proefpersonen gevraagd om deel te nemen aan zowel een gokspelletje als het leren van een nieuwe taal. Ondertussen werd hun hersenactiviteit gemeten. Tot nu toe werd aangenomen dat taal vooral wordt verwerkt in de frontaal- en temporaalkwab. Maar op de scans was te zien dat het leren van nieuwe woorden bovendien het striatum ventrale activeert.

Dit deel van het brein wordt geassocieerd met allerlei stimulerende activiteiten als seks, het gebruik van drugs, gokken en eten. Het zorgt voor het bevredigende gevoel als we ons met dat soort zaken bezig houden. Schijnbaar kan diezelfde bevrediging ook het gevolg zijn van het leren van een nieuw woord.

Het onderzoek is gepubliceerd in Current Biology.