Nieuwe viool beter dan Stradivarius


Geef een violist de keuze tussen een dure antieke viool en een nieuw exemplaar en de meesten zullen kiezen voor de oude. Die klinken beter, de eeuwen geven een timbre aan het hout dat je niet krijgt met een nieuwere viool. En als je een Stradivarius kunt krijgen, de Rolls Royce onder de violen, dan is de keuze helemaal snel gemaakt.

Kletskoek, blijkt uit een experiment. Dat werd uitgevoerd door de akoestica Claudia Fritz (Sorbonne Universités, Parijs) in samenwerking met een vioolbouwer. Ze bood tien beroemde professionele violisten twaalf exemplaren aan om te spelen. Een uur in een studio en iets meer dan een uur in een concerthal. Dat moest geblindeerd om de test niet te beïnvloeden. Zes violen waren nieuw, maar kunstmatig verouderd; zes waren eeuwen oud. Vijf daarvan waren gebouwd door Stradivari.

De violisten beoordeelden de violen op een puntenlijst en moesten doen alsof ze een nieuwe viool uitzochten om mee op tournee te gaan. De uitkomst van die test was dat violisten een zeer duidelijke voorkeur hebben voor nieuwe violen. Bovendien konden ze niet aangeven welke viool oud was en welke nieuw. Een van de nieuwe violen stak met kop en schouders boven de rest uit voor alle spelers.

De studie komt bovenop eerder werk van Fritz waaruit bleek dat violisten het geluid van een Stradivarius niet konden herkennen. Uit een ander experiment van haar bleek dat betere amateurs ook een voorkeur hebben voor nieuwe violen, als ze die blind moeten testen. Het huidige onderzoek staat in het vakblad Pnas.