Nieuwe trend: stembraden


Kim Kardashian

Miley Cyrus doet het. En Britney. Zelfs Kim Kardashian is er wel eens op betrapt. Nee, niet het maken van een sekstape, veel erger. De dames doen aan wat de Amerikanen vocal fry noemen, oftewel stembraden. Het is een techniek waarbij vooral aan het einde van een zin rauwe en gebroken klanken worden geproduceerd om tot een rasperige toon te komen.

Steeds meer bekende en onbekende dames doen het, al dan niet gecombineerd met een stoute oogopslag. Dat is de overtuiging van stemmenkenner John Nix van de University of Texas. Hij presenteerde de nieuwe trend tijdens het jaarcongres van de Acoustical Society of America. Als kenmerken noemde hij verder nog het voorkomen van ultrakorte pauzes tussen zinnen en het maken van krakende geluiden. Dat doet in de verte denken aan het braden van een biefstuk in een koekenpan, vandaar het ‘braden’.

Waarom zou je je stem laten klinken als een kapotte houten deur of een sissende biefstuk? Volgens een recent onderzoek hopen vrouwen daarmee mysterieuzer over te komen en meer als een stedelijke professional gezien te worden.