Nieuwe therapie: treinrails


In Indonesië hebben mensen vaak geen geld voor de dokter. Dan ga je toch gewoon op de treinrails liggen?

Door de rails loopt in Indonesië een zwakke elektrische stroom voor de bediening van seinen en andere spoorweginstallaties. Door op de rails te gaan liggen en de stroom te absorberen, raak je van allerlei kwalen af, zo denken veel mensen in Indonesië. Dus zie je deze dagen allerlei mensen lekker rustig op de bielzen rusten.

Vooral een tracé in de buurt van de hoofdstad Jakarta is populair. Waarom is niet bekend, stroom is immers stroom. Hoe dan ook, mensen denken dat de railstherapie goed is voor allerlei aandoeningen, waaronder gebroken botten, jicht en ademhalingsmoeilijkheden, zo melden Indonesische kranten.

Of een zwakke stroom inderdaad een therapeutische werking heeft bij zulke ziektes, is niet bekend. Wel wordt het gebruikt bij het herstellen van beschadigde spieren.

Ongevaarlijk is het liggen op de treinrails natuurlijk niet, je kunt zo maar onder de 10.41 uur express van Bogor naar Bandung komen. Toch laten de Indonesiërs zich niet afschrikken: de stroom is gratis en de dokter niet. Dus zetten ze iemand op de uitkijk en vleien ze zich neer.

Follow Faqtman on Twitter