Nieuwe terreurdreiging: 3D-geprinte vuurwapens


Terwijl Amerika heftig discussieert over de nieuwe wapenwet, moeten we ons volgens 3D-printerexpert Hod Lipson eerder zorgen maken om zelfgemaakte vuurwapens uit de 3D-printer.

Met de 3D-printer kun je bijna alles maken: van complexe onderdelen van apparaten tot hartkleppen en zelfs voedsel. Maar dus ook vuurwapens. Lipson en collega Melba Kurman van Cornell University (VS) schrijven in hun boek Fabricated: The promise and peril of a machine that can make (almost) anything over de problemen die deze ontwikkeling met zich meebrengt.

Een geweer van plastic is met een 3D-printer zo gemaakt. De blauwdrukken daarvoor staan al internet. Je kunt er volgens Lipson weliswaar geen scherpschuttersgeweer mee maken en het zal de tien kogels per seconde niet halen, maar ze kunnen toch gevaarlijk zijn. Terreurorganisaties kunnen ermee aan de slag gaan, maar meer nog maakt Lipson zich zorgen over kinderen die experimenteren met de 3D-geprinte vuurwapens. Een fout ontwerp of een verkeerde printtemperatuur kan leiden tot een zwak wapen, dat in het gezicht van de maker kan ontploffen.

In plaats van een beperking op de magazijnen voor vuurwapens waar veel patronen in kunnen, zoals de nieuwe Amerikaanse wapenwet voorschrijft, kan volgens Lipson beter de handel op buskruit worden beperkt, aangezien dat de basis is van de vuurkracht van vuurwapens.

Foto: het eerste vuurwapen uit de 3D-printer, door vuurwapenenthousiast HaveBlue.