Nieuwe techniek waarschuwt onoplettende automobilisten


Een beetje onoplettend door het verkeer sturen zit er in de toekomst niet meer in, de auto’s van General Motors worden in de nabije toekomst uitgerust met sensoren die oogbewegingen bijhouden. Als automobilisten niet vaak genoeg in hun spiegels kijken of slaperig worden, krijgen ze een seintje.

Een anonieme bron vertelt de Financial Times dat General Motors – het bedrijf dat samenwerkt met onder andere Fiat, Suzuki en BMW – deze nieuwe technologie binnen vijf jaar in meer dan een half miljoen auto’s wil plaatsen. General Motors is daarmee het eerste bedrijf dat deze techniek in personenvervoer gaat gebruiken.

Afgeleid worden tijdens het rijden of In slaap vallen achter het stuur is de oorzaak van veel verkeersongelukken en het zou dus goed zijn als hier wat aan kan worden gedaan. Toch hebben de eerste berichten over deze ontwikkeling vooral onrust gezorgd. Bestuurders zijn bang dat verzekeringen de data van deze sensoren gaan gebruiken om onder schadeclaims uit te komen.

Seeing Machines, het bedrijf dat aan de software werkt, laat weten dat de oogbewegingen en andere data die ze registeren niet wordt bewaard.

Foto: flickr.com/photos/dbagcollection