Nieuwe taal in India


Taalkundigen hebben een ‘nieuwe’ taal in India ontdekt.

Koro, zo heet de taal die in de Indiase deelstaat Arunachal Pradesh gesproken wordt. Taalwetenschappers van het project ‘Enduring Voices’ van National Geographic meldden de ontdekking gisteren. Het is helaas een nogal late ontdekking, want de taal wordt nog maar door een paar honderd mensen gesproken.

Koro behoort tot de 150 Tibeto-Birmaanse talen, maar lijkt eigenlijk helemaal niet op de andere talen in die familie. Volgens een van de onderzoekers is het verschil net zo groot als tussen Engels en Japans.

Koro was een verrassende ontdekking in het onderzoek. Men was oorspronkelijk bezig met het onderzoeken van twee andere obscure talen, Aka en Miji, toen het Koro ontdekt werd.

Het zou overigens niet gek zijn als het Koro over enkele decennia uitsterft. Er zijn in totaal meer dan 7.000 talen in de wereld, waarvan de meesten zeer obscuur zijn. Voor veel talen is er zo weinig interesse dat ze op een gegeven moment simpelweg ophouden te bestaan.

Er bestaan sowieso nog meer dan genoeg talen waar wij helemaal niet vanaf weten en die we ook nooit goed hebben kunnen bestuderen.

Bij projecten als Enduring Voices vindt men het belangrijk om zoveel mogelijk bedreigde talen te redden en ‘dode’ talen weer nieuw leven in te blazen. In veel Europese landen zijn er groepen die er waarde aan hechten dat hun taal gepromoot wordt, of dat op z’n minst de borden tweetalig zijn, ook al wordt de taal in het dagelijks leven maar weinig gesproken. Toch is het over het algemeen zo dat taal constant in verandering is en dat daarbij ook talen afsterven, zonder dat er iets aan te doen valt.