Nieuwe scalpel herkent tumor


intilligent-scalpel2

Bij hersenoperaties is het van levensbelang dat chirurgen goed het verschil weet tussen gezond weefsel en tumoren. Om ze daarbij te helpen, is er nu een slimme scalpel die real-time informatie doorgeeft over het weefsel dat het aanraakt.

Het nieuwe gereedschap is even groot als een normaal scalpel, maar aan het eind zit een ronde punt. Daar zitten sensoren in die ‘voelen’ aan het weefsel. Die sensoren geven binnen 400 milliseconden informatie door aan de chirurg door. David Oliva van de Vrije Universiteit in Brussel die het scalpel maakte, zegt dat de vibraties worden gemeten als weefsel wordt aangeraakt. De meting van hoeveel het weefsel meegeeft, wordt vergeleken met eerder gemeten waarden bij gezond weefsel. Zo kan worden doorgegeven wanneer de samenstelling van het weefsel verandert.

Artsen hebben natuurlijk ook MRI-scans en ultrasone scans om vast te stellen waar een tumor zich bevindt, maar dat kan alleen voorafgaand aan de operatie. Tijdens de operatie kan het desondanks nog steeds lastig zijn om het verschil te zien tussen tumoren en gezond weefsel. Tumoren die pas net ontstaan zijn, lijken bijvoorbeeld erg op gezond weefsel. Nu moeten ze nog zelf een inschatting maken door te voelen en weefsel te bekijken onder de microscoop.

Er zijn meer gereedschappen die helpen, zoals een vergelijkbaar mes dat deeltjes analyseren na een incisie om te ‘ruiken’ of er deeltjes van kanker-cellen in zitten, en een scalpel dat kanker kan detecteren door te zoeken naar abnormale hoeveelheden eiwit. Het nieuwe scalpel is alleen nog getest op kunstmatige tumoren en hersenen van varkens, maar volgens de onderzoekers met uitstekende resultaten.