Nieuwe sauriërsoort ontdekt


Gualicho

Onderzoekers hebben een nieuwe vleesetende dinosauriërsoort ontdekt. Die leefde ongeveer 90 miljoen jaar geleden in de Argentijnse streek Patagonië. Ze dachten aanvankelijk dinosaurussen van het geslacht Carnotaurus of Giganotosaurus gevonden te hebben, maar in plaats daarvan is het een heel nieuwe lijn in de soortenopbouw van de dino’s.

De nieuwe soort sauriër was zes meter lang en is inmiddels Gualicho shinyae gedoopt, naar een boze geest genaamd Gualicho, die een belangrijke rol speelt in de mythologie van het Tehuelche-volk. Deze oorspronkelijke inwoners van de streek zijn zo goed als uitgestorven. Het tweede deel van de naam, shinyae, verwijst naar de ontdekker van de fossielen, Akiko Shinya van het Field Museum in Chicago (VS).

Een Amerikaanse-Argentijnse expeditie heeft de fossielen in de buurt van het dorp El Chocon gevonden. Dat gebeurde al in 2007, maar als gevolg van bureaucratische belemmeringen, werd het onderzoek van de botten herhaaldelijk uitgesteld. Daarom is de vondst nu pas wereldkundig gemaakt.

De wetenschappers zeggen dat het type lijkt op een Tyrannosaurus-rex. Ook dit dier had stompe armen met twee reusachtige vingers. Het lijkt erop dat de Gualicho kan behoren tot een lijn die wordt verondersteld in Australië te hebben geleefd. De fossielen zijn van groot belang om meer over het leven van de vleesetende dinosaurus in Zuid-Amerika te leren.