Nieuwe ruimteoorlog? Russen willen ook maankolonie


laatste man op de maan

De inkt op het persbericht van Nasa dat ze vanaf 2019 willen gaan bouwen aan een kolonie op de maan was nog niet droog, of de Russen kwamen ook met een aankondiging. Ook zij willen een maankolonie, zo vertelden ze. In 2040 moet er een complete basis op onze satelliet staan. Sterker nog, de reis naar de maan is ’topprioriteit’, zo vertelden officials. Niet voor het eerst overigens.

De Russen willen eerst een ruimtestation in een baan om de maan, dan mensen die het oppervlak gaan verkennen en tot slot een echte basis, zo vertelden hoge officials van Rosmocos. Die basis komt er om ‘Russische belangen’ te waarborgen, zo kondigde de ruimtevaartorganisatie aan. Welk dat zijn, werd er niet bij gezegd.

Slechts een paar uur eerder kondigde Nasa aan terug te willen keren naar de maan. In een soort joint venture met negen grote bedrijven wil het Amerikaanse ruimteconsortium beginnen met het plannen van een maanbasis. De eerste lanceringen om dit plan uit te voeren komen al in 2019. Het hele project gaat een kleine 3 miljard dollar kosten en moet Amerika een voorsprong geven bij het reizen richting Mars.

De plotselinge opleving van de interesse in de maan is opmerkelijk. De laatste mens liep bijna een halve eeuw geleden op de maan (foto). Daarna leken zowel de Amerikanen als de Sovjets/Russen alle belangstelling voor het object te hebben verloren. Andere landen stuurden nog wel sondes en zelfs een frisdrankfabrikant wil erheen.

Waarschijnlijk is de maan opnieuw belangrijk omdat het als platform kan dienen voor lanceringen verder de ruimte in, vooral naar Mars. Vanwege de geringe zwaartekracht van de maan is het makkelijker om van daaruit de ruimte in te gaan. Dat betekent dat bemande ruimtevaart naar Mars ook een stuk dichterbij komt. Over samenwerking bij dit complexe project hebben de twee landen niet gesproken.