Nieuwe partner kost 2 vrienden


Een nieuwe liefde heeft een grote weerslag op je vriendenkring. Dat beweren althans wetenschappers van de Amerikaanse Oxford University. Onderzoek wijst uit dat wie zich waagt aan een nieuwe liefdesrelatie, kans loopt tegelijkertijd twee van zijn beste vrienden te verliezen. De reden? We hebben simpelweg niet genoeg tijd voor het onderhouden van intieme vriendschappen met meer dan vier of vijf mensen.

Een verliefd stel is zo op elkaar gefocused, dat ze hun vrienden uit het oog verliezen.

Eén vriend maakt plaats voor de nieuwe partner, de ander verdwijnt bij gebrek aan aandacht zoetjes aan uit beeld.

Mannen hebben gemiddeld vier of vijf vriendschappen, vrouwen vijf of zes. Toch zeggen mannen net zo makkelijk hun vrienden vaarwel als vrouwen, wanneer ze een romantische relatie aangaan.

Het is niet zo moeilijk te raden waar de tortelduifjes de mist in gaan. Ze zijn zo volledig op elkaar gefocused, dat ze hun vrienden nog nauwelijks zien staan.

Niet alleen de romantiek kan trouwens vriendschappen doen verwelken. De aanschaf van een hond of de komst van kinderen hebben hetzelfde effect. Je hebt namelijk slechts ruimte in je leven voor vijf intense en betekenisvolle relaties. En die hoeven niet eens met een mens te zijn. Hond, God, je favoriete soapie of je geranium, ze kunnen allemaal een ereplek hebben in je leven.

Foto: Ian Hooton|Science Photo Library