Nieuwe ‘onzichtbaarheidsmantel’ werkt in 3D


Heel wat claims over een ‘onzichtbaarheidsmantel’ zijn er de laatste jaren geweest. Die vielen nog weleens tegen. De cloaks bestonden bijvoorbeeld slechts in theorie, of de wetenschappers in kwestie konden alleen tweedimensionale objecten laten verdwijnen. Maar nu is hij er dan toch echt: de cloak die in 3D werkt, ontwikkeld door een onderzoeksteam van de universiteit van Texas (VS).

In het verleden maakten wetenschappers gebruik van metamaterialen, die het licht om een voorwerp heen buigen en het zo gedeeltelijk onzichtbaar maken. De nieuwe techniek van Andrea Alu en collega’s maakt gebruikt van plasmonische materiaal. Dat materiaal doen iets heel anders: het weerkaatst het licht dat op het object komt in een totaal andere richting. Die lichtstralen zullen onze ogen nooit bereiken, waardoor het object als het ware verdwijnt.

De cloak werkt in alle richtingen; welke positie we als waarnemer ook aannemen, het object is niet te zien. Dat geldt voor elk driedimensionaal object, ongeacht de vorm of grootte. De wetenschappers maakten zo bijvoorbeeld een holle buis van 18 centimeter onzichtbaar.

Er is echter één maar: de ontwikkelde plasmonische ‘mantel’ werkt nu alleen nog maar met microstralen. Voor zichtbaar licht wordt het verhaal lastiger. Er zijn weliswaar plasmonische materialen die de optische frequenties moeten aankunnen, maar dat zal mogelijk slechts beperkt blijven tot objecten van enkele micrometers groot. Jammer voor de sciencefictionliefhebbers, maar goed nieuws voor het microscopenonderzoek dus.

De techniek staat beschreven in het New Journal of Physics.

Follow Faqtman on Twitter