Nieuwe mensensoort ontdekt op Filipijnen


bot nieuwe mensensoort

Onderzoekers hebben een tot nu toe onbekende mensensoort in de Filipijnen ontdekt. De Homo luzonensis is geen directe voorouder, maar een verre verwant van mensen, schrijven de onderzoekers in een artikel in het tijdschrift Nature. Hij leefde ongeveer 50.000 jaar geleden op het eiland Luzon, waarnaar hij werd genoemd.

De ontdekking ondersteunt de theorie dat menselijke evolutie niet keurig lineair ging, zoals de wetenschap vroeger aannam, maar met horten en stoten ging. De opmerkelijke vondst zal ongetwijfeld talrijke wetenschappelijke discussies veroorzaken. Lange tijd dacht de wetenschap dat Homo erectus 1,5 tot twee miljoen jaar geleden uit Afrika emigreerde, terwijl andere menselijke soorten op het continent bleven en uiteindelijk uitstierven. Vondsten van de afgelopen jaren hebben deze theorie echter weerlegd.

De ontdekking van Homo luzonensis is daar een goed voorbeeld van. Het is een ‘primitievere’ soort, maar buiten Afrika.

Franse, Filipijnse en Australische onderzoekers ontdekten de overblijfselen van Homo luzonensis in de Cavo grot. In 2007 is daar al een 67.000 jaar oud bot ontdekt. Maar in het begin was het niet duidelijk tot welke soort het bot behoorde. Daarna vonden de onderzoekers zeven tanden en vijf verschillende botten van ten minste drie personen, die tussen 50.000 en 67.000 jaar oud zijn.

De botten en tanden vielen op door hun ongewone eigenschappen. Vergelijkingen en analyses wezen op een volledig nieuwe tak aan de menselijke stamboom. De tanden vertoonden kenmerken van verschillende vroege menselijke geslachten. Een voetbot van de Homo luzonensis leek op dat van een soort die twee tot drie miljoen jaar eerder in Afrika leefde.

Zijn vingers en tenen waren ook erg gebogen. Volgens de onderzoekers een aanwijzing dat deze soort veel klom, net als soorten die nog vroeger leefden. De antropologen geloven echter niet dat Homo luzonensis in bomen leefde. Ze nemen aan dat hij rechtop liep.