40 nieuwe manieren om high te worden


Er komen steeds meer nieuwe drugs op de markt. In heel Europa duiken stoffen op die eerder niet werden gebruikt om high te worden. Farmacologen van de universiteit van Wenen (Oostenrijk) waarschuwen dat mensen steeds gekkere stoffen in hun lichaam stoppen op zoek naar een kick.

Al jaren trekken de Oostenrijkers langs uitgaansgelegenheden in heel Europa om drugs te testen voor consumenten. Dat geeft ze ook gelegenheid om onderzoek te doen. Ze rapporteren in een publicatie van de Verenigde Naties dat ze de afgelopen 3 jaar 40 nieuwe drugs hebben ontdekt met namen als MDPV, NBOM, MXE.

Veelal zijn het mengvormen van bestaande drugs, maar er zitten ook totaal nieuwe stoffen in. Zo komen ze sinds 2013 de stof Levamisol tegen in pillen. Dat is een ontwormingsmiddel uit de diergeneeskunde. In het menselijk lichaam wordt het echter omgezet in een stof die een high veroorzaakt. Het toont volgens de Oostenrijkers aan hoe inventief drugshandelaren worden om hun productaanbod uit te breiden.

Bovendien kunnen de nieuwe stoffen nog niet worden opgespoord door tests of ze zijn nog niet illegaal. Dat trekt ook steeds meer georganiseerde bendes aan uit China en India. Zij produceren de nieuwe middelen op grote schaal om de pillen en poeders dan per post naar Europa te sturen. Omdat het gaat om stoffen waarvoor nog geen tests bestaan, komen de pakketjes door alle controles. Hoe de drugs meestal worden omschreven op het douaneformulier? Kunstmest.