Nieuwe maan Saturnus?


Het is een maan en we noemen haar Peggy. Sterrenkundigen van de Queen Mary University in Londen (GB) hebben waarschijnlijk een nieuwe satelliet ontdekt die een baan draait om Saturnus. Alleen is deze maan erg moeilijk te zien door de ringen om deze planeet.

Het zijn verstoringen binnen deze ring die er op duiden dat er iets groots doorheen vliegt. Op beelden van de Cassini sonde (foto) is een soort klompje te zien. Dat is naar alle waarschijnlijkheid een maan, maar de Britten houden een slag om de arm.

Als het een maan is, dan hebben ze een spectaculaire vondst gedaan. Bijna alle objecten in ons zonnestelsel zijn wel bekend, dus het gaat hier waarschijnlijk om een nieuwe maan. Al langer vermoeden sterrenkundigen dat de ringen van Saturnus in staat zijn om manen te maken. Het materiaal van de ringen klontert samen en vormt zo een bol.

Dat zou in dit geval voor het eerst door mensen zijn gezien. Er is alleen een probleempje: de maan is sinds de foto’s door Cassini zijn genomen spoorloos. Op latere beelden is niets meer te zien. Dat kan zijn omdat de ringen er voor zitten, of omdat het samenklonteren niet beklijfde.

De ontdekking is wereldkundig gemaakt op de jaarvergadering van de American Geophysical Union in San Francisco.