Kikker ontdekt in New York


Om nieuwe diersoorten te ontdekken, gaan biologen meestal de jungle in. Maar het kan ook dichter bij huis, in New York bijvoorbeeld. Daar hebben biologen van Rutgers University een nieuwe kikker ontdekt, die zelfs midden in de stad en bij vliegvelden voorkomt. Het diertje is Rana kauffeldi genoemd, naar de grote Amerikaanse kikkerkenner Carl F. Kauffeld.

Dat de kikker tot nu toe aan de aandacht was ontsnapt, is niet zo gek. Hij lijkt sprekend op een andere soort, de luipaardkikker. Wat de biologen merkten, is dat deze nieuwe kikker een totaal ander geluid voortbrengt als hij op zoek gaat naar een partner. Dat geluid is vele malen lager dan van soortgenoten en deels niet hoorbaar voor mensen.

Genetisch onderzoek toonde aan dat het daadwerkelijk gaat om een nieuwe soort, die leeft in graslanden, langs rivieren en in kustgebieden. De kleur varieert van helder groen tot donkerbruin. Inmiddels is de kikker in acht Amerikaanse staten aan de oostkust ontdekt, vooral door te letten op het merkwaardige geluid dat ze maken.

Dieren die bijna niet zijn te onderscheiden van soortgenoten worden cryptosoorten genoemd. Door genetisch onderzoek worden steeds meer van deze dieren ‘ontdekt’, die al tijden onder onze neus leven.

Het onderzoek staat in PlosOne.