Nieuwe hoop voor diabeten


Insuline

Amerikaanse en Australische onderzoekers hebben in samenwerking een doorbraak bereikt bij het bestrijden van type 1 diabetes. Deze vorm van suikerziekte is aangeboren en treft gemiddeld 1 op 10.000 kinderen. Het is een levenslange aandoening, waarbij het lichaam veel te weinig insuline aanmaakt, een stof die de stofwisseling helpt. De oplossing tot nu toe is om insuline via injecties of een pompje kunstmatig in het lichaam te brengen (foto).

Het internationale onderzoeksteam ontdekte dat wanneer twee eiwitfragmenten in de beta-cellen, de cellen die insuline afscheiden, botsen ze een nieuw type cel vormen. Die cel wordt door het immuunsysteem van het lichaam ten onrechte geïdentificeerd als een vreemd object dat moet worden vernietigd. Dat doet het immuunsysteem zo grondig, dat mensen met type 1 diabetes niet in staat zijn om insuline te produceren.

Daarmee is er nog geen medicijn tegen diabetes. Maar nu het mechanisme achter de ziekte bekend is, kan veel gerichter worden gezocht naar een oplossing. Die zou kunnen bestaan uit een vaccin, dat het immuunsysteem gedeeltelijk uitschakelt. Zo kunnen de cellen die insuline produceren zich ontwikkelen en hun taak uitvoeren. Het zal nog enige jaren duren voor dat een dergelijk medicijn er is.

Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Science.