Nieuwe geestesziekte: selfitis


selfie

Lijdt jij al aan de nieuwste psychologische aandoening, selfitis? Je het er volgens psychologen van de universiteit van Nottingham Trent last van als je minstens drie selfies per dag neemt. Als je die ook nog allemaal op sociale media plaatst, dan heb je een zeer ernstige vorm. De ergste gevallen kunnen er niet mee stoppen en maken zelfportret na zelfportret en delen die met de hele wereld.

Achter de grappige term gaat echt psychisch onderzoek schuil. Een groep van vierhonderd mensen werd ondervraagd over hun gedrag aangaande selfies en welk gevoel ze overhielden aan het posten van de zelfportretten. Het onderzoek werd uitgevoerd in India, om de simpele reden dat daar de meeste Facebookgebruikers ter wereld wonen. Het is ook het land met de hoogste aantallen doden door ongelukken die gebeuren tijdens het nemen van selfies.

De mensen die de meeste selfies op internet zetten, hadden last van een laag gevoel van eigenwaarde en een grote behoefte aan erkenning. Ze plaatsen de foto’s vaak op internet in de hoop geaccepteerd te worden door een grote groep mensen. Het begint vaak onschuldig, maar neemt na verloop van tijd soms de kenmerken van een echte verslaving aan, inclusief het onvermogen om er mee op te houden.

Het onderzoek is gepubliceerd in het International Journal of Mental Health and Addiction. Daarin schrijven de onderzoekers ook dat ze gevallen tegen zijn gekomen waarin mensen zes of meer foto’s van zichzelf op internet zetten. Iedere dag. Opnieuw en opnieuw. Dergelijke zware gevallen zouden eigenlijk therapie moeten krijgen, maar selfitis is dermate nieuw dat er nog geen goede behandeling mogelijk is.

De wetenschappers uit Nottingham pleiten daarom voor verder onderzoek naar dit fenomeen, dat met de verdere ontwikkeling van technologie alleen maar verder uit de klauwen kan lopen.